B7-vitamiini

Esa Soppi, LKT, sisätautiopin dosentti

Yleistä

Biotiini eli B7-vitamiini (H-vitamiini) on rikkiä sisältävä vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunnassa.

B7-vitamiinin saanti ja tarve

Suomessa biotiinille ei ole annettu tarkkoja saantisuosituksia. Yhdysvalloissa on arvioitu terveen ihmisen käyttävän biotiinia noin 30 mikrogrammaa vuorokaudessa, imetyksen aikana enemmän. Ruoka-aineissa biotiinia on runsaasti mm. hiivassa, soijajauhossa, viljatuotteissa, maksassa, munuaisessa ja munan keltuaisessa sekä suklaassa.

B7-vitamiinin vaikutukset

Biotiini osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Sitä syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena.

B7-vitamiinin puutos

Koska biotiinia on yleisesti ruoka-aineissa ja sitä syntyy myös suolistossa, biotiinin puutetta ei yleensä esiinny.

B7-vitamiinin myrkyllisyys

Biotiinista ei tietävästi ole kuvattu toksisuutta.

Kirjallisuutta

  • Hillbom M, Marttila M. Vitamiinipuutosten aiheuttamat enkefalopatiat. Duodecim 2010; 126: 2132-2138.
  • Laaksonen S, Erälinna J-P, Falck B. Vitamiinitko vaaraksi? Duodecim 2001; 117: 180-182.
  • Rauma AL. Ovatko kasvisruokavaliot turvallisia. Duodecim 2001; 117: 117–121.
  • Terveyttä ruuasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.
  • Tolmunen T, Ruusunen A, Voutilainen S, Hintikka J. Ravinto ja mielialahäiriöt. Duodecim 2006; 122: 791-798.