B7-vitamiini
Esa Soppi, LKT, sisätautiopin dosentti
Yleistä
Biotiini eli B7-vitamiini (H-vitamiini) on rikkiä sisältävä vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunnassa.
B7-vitamiinin saanti ja tarve
Suomessa biotiinille ei ole annettu tarkkoja saantisuosituksia. Yhdysvalloissa on arvioitu terveen ihmisen käyttävän biotiinia noin 30 mikrogrammaa vuorokaudessa, imetyksen aikana enemmän. Ruoka-aineissa biotiinia on runsaasti mm. hiivassa, soijajauhossa, viljatuotteissa, maksassa, munuaisessa ja munan keltuaisessa sekä suklaassa.
B7-vitamiinin vaikutukset
Biotiini osallistuu hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Sitä syntetisoituu myös suolistossa mikro-organismien toiminnan seurauksena.
B7-vitamiinin puutos
Koska biotiinia on yleisesti ruoka-aineissa ja sitä syntyy myös suolistossa, biotiinin puutetta ei yleensä esiinny.
B7-vitamiinin myrkyllisyys
Biotiinista ei tietävästi ole kuvattu toksisuutta.
Kirjallisuutta
- Hillbom M, Marttila M. Vitamiinipuutosten aiheuttamat enkefalopatiat. Duodecim 2010; 126: 2132-2138.
- Laaksonen S, Erälinna J-P, Falck B. Vitamiinitko vaaraksi? Duodecim 2001; 117: 180-182.
- Rauma AL. Ovatko kasvisruokavaliot turvallisia. Duodecim 2001; 117: 117–121.
- Terveyttä ruuasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.
- Tolmunen T, Ruusunen A, Voutilainen S, Hintikka J. Ravinto ja mielialahäiriöt. Duodecim 2006; 122: 791-798.