B5-vitamiini

Esa Soppi, LKT, sisätautiopin dosentti

Yleistä

B5-vitamiini eli pantoteenihappo on vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan solujen energia-aineenvaihduntaan, ihon toimintaan ja steroidihormonien synteesiin.

B5-vitamiinin saanti ja tarve

Pantoteenihappoa esiintyy lähes kaikissa ruoka-aineissa. Pääasiallinen pantiteenihapon lähde on liha. Lisäksi sitä on runsaasti avogadossa ja parsakaalissa.

B5-vitamiinin vaikutukset

Pantoteenihaposta syntetisoidaan koentsyymi A:ta. Koentsyymi A on keskeinen, kun elimistö tuottaa rasvahappoja, kolesterolia ja hermoston välittäjäaineita (asetyylikoliini).

B5-vitamiinin puutos

B5-vitamiinin puutoksen kehittyminen on epätodennäköistä lukuunotamatt vakavaa aliravisemusta. Oireet tulevat energiantuotannon häiriöistä johtuen koenstsyymi A:n muodstumisen häiriintymisestä. Oireina on väsymystä, ärtyisyyttä, haluttomuutta ja välinpitämättömyyttä.

B5- vitamiinin mykyllisyys

Pantoteenihapon aiheuttama toksisuus on hyvin epätodennäköistä eikä ylintä saantimäärää ole määritelty.

Kirjallisuutta

  • Hillbom M, Marttila M. Vitamiinipuutosten aiheuttamat enkefalopatiat. Duodecim 2010; 126: 2132-2138.
  • Laaksonen S, Erälinna J-P, Falck B. Vitamiinitko vaaraksi? Duodecim 2001; 117: 180-182.
  • Rauma AL. Ovatko kasvisruokavaliot turvallisia. Duodecim 2001; 117: 117–121.
  • Terveyttä ruuasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.
  • Tolmunen T, Ruusunen A, Voutilainen S, Hintikka J. Ravinto ja mielialahäiriöt. Duodecim 2006; 122: 791-798.