B5-vitamiini
Esa Soppi, LKT, sisätautiopin dosentti
Yleistä
B5-vitamiini eli pantoteenihappo on vesiliukoinen vitamiini, jota tarvitaan solujen energia-aineenvaihduntaan, ihon toimintaan ja steroidihormonien synteesiin.
B5-vitamiinin saanti ja tarve
Pantoteenihappoa esiintyy lähes kaikissa ruoka-aineissa. Pääasiallinen pantiteenihapon lähde on liha. Lisäksi sitä on runsaasti avogadossa ja parsakaalissa.
B5-vitamiinin vaikutukset
Pantoteenihaposta syntetisoidaan koentsyymi A:ta. Koentsyymi A on keskeinen, kun elimistö tuottaa rasvahappoja, kolesterolia ja hermoston välittäjäaineita (asetyylikoliini).
B5-vitamiinin puutos
B5-vitamiinin puutoksen kehittyminen on epätodennäköistä lukuunotamatt vakavaa aliravisemusta. Oireet tulevat energiantuotannon häiriöistä johtuen koenstsyymi A:n muodstumisen häiriintymisestä. Oireina on väsymystä, ärtyisyyttä, haluttomuutta ja välinpitämättömyyttä.
B5- vitamiinin mykyllisyys
Pantoteenihapon aiheuttama toksisuus on hyvin epätodennäköistä eikä ylintä saantimäärää ole määritelty.
Kirjallisuutta
- Hillbom M, Marttila M. Vitamiinipuutosten aiheuttamat enkefalopatiat. Duodecim 2010; 126: 2132-2138.
- Laaksonen S, Erälinna J-P, Falck B. Vitamiinitko vaaraksi? Duodecim 2001; 117: 180-182.
- Rauma AL. Ovatko kasvisruokavaliot turvallisia. Duodecim 2001; 117: 117–121.
- Terveyttä ruuasta. Suomalaiset ravitsemussuositukset. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.
- Tolmunen T, Ruusunen A, Voutilainen S, Hintikka J. Ravinto ja mielialahäiriöt. Duodecim 2006; 122: 791-798.